چگونه با فرزندان خود سخن بگوييم؟
خانوادهها با هم متفاوتند. هر كدام خصوصيات، رسوم، الگوهاي فكري و روشهايي خاص براي برقراري ارتباط با يكديگر دارند.
پس نميتوان الگويي خاص و با قواعد مشخص را به عنوان «دستورالعمل داشتن خانواده موفق» به همه تعميم داد. از طرف ديگر خانواده بايد قوانين خاص خود و تعريفهايي نيز داشته باشد.
همه ما دوست داريم چنين جوي بر خانوادهمان حكمفرما باشد ولي با استرسهايي كه زندگي روزمره به ما تحميل ميكند به وجود آوردن چنين فضايي سختتر ميشود. بد نيست گاهي به تغييراتي كه منجر به بهبود فضاي عاطفي خانواده ميشود، فكر كنيم.
1-دقت بيشتر در انتخاب كلمات
نحوه صحبت كردن ما با كودكان، بخشي از فضاي عاطفي خانواده است، به كودكان خود بياموزيم، احساسات خود را صادقانه بيان كنند. بنابراين بايد مراقب لحن و عباراتي باشيم كه هنگام حرف زدن با آنها به كار ميبريم.
كودكاني كه توسط والدينشان مرتب و به صورت اغراقآميز مورد سرزنش قرار ميگيرند، به شدت احساس گناه و شرمساري ميكنند و از نظر عاطفي منزوي ميشوند.
يادمان باشد انتقاد از كودكان بايد سازنده باشد و راه تغيير رفتار بدشان را به آنها نشان دهد. روش ديگر انتقاد كردن از كودكان اين است كه به آنها يادآوري كنيم رفتارهايشان چه تاثيري روي ما دارد. در اين صورت آنها به جاي مقاومت در برابر خواستهها، بيشتر همدلي از خود نشان ميدهند.
2- ايجاد نظم و ثبات
سعي كنيد در زندگي چارچوب قابل پيشبيني براي فعاليتهاي روزانه فرزندان داشته باشيد اين كار كمك ميكند تا شما و فرزندانتان بيشتر احساس آرامش و راحتي كنيد.
اين فضا به تعادل عاطفي اعضاي خانواده بسيار كمك ميكند. بايد توجه داشت اگر اين قوانين بسيار غيرقابل انعطاف باشد به كودكان اجازه نشان دادن خلق و خوي پسنديده و سليقه و عادات و خصيصههاي منحصر به فرد را نخواهد داد و موجب اختلال در رشد شخصيت آنان ميشود.
3- اختصاص وقت بيشتر براي خانواده
زماني خاص را تعيين كنيد كه اعضاي خانواده در كنار يكديگر درباره موضوعات مختلف و مشكلات خود و اتفاقات خوشايندي كه برايشان رخ داده است، با يكديگر به گفتگو بنشينند. تا از اين طريق بتوانيد براي هفتهاي كه پيش رو داريد، برنامهريزي كنيد.
4- بيداري حس عشق در فرزندان
زندگي روزمره پر از فرصتهايي است كه ميتوانيم از آنها براي عشق ورزيدن به فرزندانمان استفاده كنيم. هر چه بيشتر به كودكانمان عشق بورزيم، احساس عشق و دوست داشتن در آنها بيشتر شكل ميگيرد. در حين مكالمه، فرزندان غمها و احساسات فروخورده خود را با والدينشان در ميان ميگذارند. يادمان باشد با پرورش حس عشق ورزيدن در فرزندانمان، مهرباني، احترام و انصاف را در رفتارشان مشاهده خواهيم كرد.
جدولي تهيه كنيد و از كودكتان بخواهيد در پايان هر روز نام كسي را كه كار خوبي براي آنان انجام داده، در آن روز يادداشت كنند. اين كار موجب ميشود پرورش حس دوستي و قدرشناسي در آنها تقويت شود.
5- جشنها و رسوم خانوادگي
اگر ميخواهيد فرزندان دلبندتان حس همبستگي و تعلق به خانواده داشته باشند، اوقاتي از روز يا هفته را براي دور هم جمع شدن اعضاي خانواده در نظر بگيريد. يك شام ساده و لذتبخش كه همه آن را دوست دارند، انجام چند بازي با حضور همه اعضاي خانواده، به سينما رفتن و... كودكان را به گذراندن وقت بيشتر در كنار ديگر اعضاي خانواده علاقهمند ميكند.
6- مشكلات و مشاجرات
مشكلات بخشي از زندگي ما هستند كه گاهي سبب مشاجره لفظي والدين با يكديگر ميشود. يادتان باشد پس از حل مشكل بايد به فرزندان خود توضيح دهيد كه اكنون همه چيز مثل سابق است و پدر و مادرشان ديگر با هم مشكلي ندارند. به فرزندانتان بگوييد كه شما هم گاهي با هم اختلاف نظر پيدا ميكنيد و عصباني ميشويد ولي الان مسائلتان را حل كردهايد. بگوييد متاسفيد كه آنها صداي شما را هنگام مشاجره شنيدهاند.
7- اختصاص زمان بيشتر براي همسر
اين والدين هستند كه فضاي حاكم بر خانواده را ميسازند. هنگامي كه به خاطر بدهيهايمان عصباني هستيم، مشكلات محل كار نگرانمان كرده است يا از همسرمان دلگير هستيم، ناخواسته به فضاي عاطفي خانواده لطمه ميزنيم و فرزندانمان را ناراحت و نگران ميكنيم.
والدين نيز نياز به زماني دارند كه بدون حضور فرزندان درباره خود و مشكلاتشان صحبت كنند. با همسرتان به پيادهروي يا رستوران برويد. به اين ترتيب، هم در حين گفتگو درباره مشكلات به يكديگر دلداري ميدهيد و هم عشقي را كه شما را براي نخستين بار در كنار يكديگر قرار داد، دوباره تجربه ميكنيد.
www.persianv.com
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر