2- غدد اشكی روزانه در حدود 2 قاشق پُر چایخوری اشك تولید می كنند.
3- هر بار پلك زدن (باز و بسته كردن چشم) در حدود 100 تا 150 میلی ثانیه به طول می انجامد. انسان ها به طور متوسط هر 2 تا 10 ثانیه یك بار و 10 بار در دقیقه پلك می زنند.
4- شور بودن اشك عمدتا به علت وجود كلرید سدیم(نمک) و پتاسیم در آن می باشد. میزان نمك موجود در اشك با میزان نمك پلاسمای خون برابراست.
5- از آنجایی كه جنین نیز در درون رحم مادر قادر به گریه كردن است، بنابراین گریه كردن نمی تواند یك رفتارآموختنی باشد. اما فرهنگ، سن، جنسیت، شخصیت، روابط و بافت اجتماعی همگی می توانند در شكل گریه تعیین كننده باشند.
6- PH اشك اندكی قلیایی و خود اشك ترش و شور مزه می باشد.
7- سرفه شدید، استفراغ، احتقان بینی ، آلرژی بینی، التهاب یا عفونت بینی و یا چشم و اختلالات عصبی نیز می تواند باعث اشك ریزش گردند.
8- گریه كردن در برخی فرهنگ ها عملی كودكانه و غیر موقر محسوب شده و گریستن در انظار عمومی تقبیح می گردد.
9- علت اشك ریزش هنگام خمیازه یا خندیدن، وارد شدن فشار به غدد و كیسه اشكی می باشد. علت دیگر آن است كه غدد اشكی تحت كنترل سیستم عصبی خود مختار می باشند. این سیستم عصبی تمام كاركردهای غیر ارادی را كنترل می كند. هنگامی كه این اعصاب تحریك می شوند (هنگام خمیازه) غدد اشكی نیز اندكی تحریك می گردند.
10- بسیاری از افراد به علت ابتلا به خشكی چشم، قادر به گریه كردن نمی باشند. برعکس در اختلال دیگری كه در پی آسیب مغزی ایجاد می گردد فرد مبتلا ممكن است به طور مداوم و برای ساعت ها بدون علت گریه كند.
11- علت سوزش و اشك ریزش چشم ها هنگام خرد كردن پیاز به علت وجود آنزیم ها و آمینو اسید سولفوكساید موجود در سلول های پیاز می باشد. آمینو اسید سولفوكساید توسط آنزیم های پیاز به سولفینیك اسید تبدیل می شود، كه بسیار ناپایدار بوده و فورا به گازی فرار تبدیل می گردد. هنگامی كه این گاز با آب درون چشم (اشك) تركیب می گردد، تولید اسید سولفوریك ملایمی را می كند كه باعث سوزش و اشك ریزش می شود. با افزایش تولید اشك، بدن سعی می كند تا اسید سولفوریك را رقیق و از چشم ها بشوید.
لذا برای جلوگیری از سوزش و اشك ریزش چشم ها هنگام خرد كردن پیاز به توصیه های زیر عمل كنید:
* دستان خود و پیاز را قبل از خرد كردن، با آب خیس كنید تا گاز متصاعد شده، با آب روی دست ها و پیاز واكنش نشان دهد نه با اشك چشم ها.
* تنها با دهان خود تنفس كنید. عمل دم گازها را به درون ریه می کشاند و عمل بازدم نیز باعث پراكنده شدن گاز می شود.
* از چاقوی تیز برای بریدن و خرد كردن پیاز استفاده كنید تا سلول های كمتری در پیاز دچار پارگی شوند.
* قبل از خرد كردن پیاز آن را نیم ساعت درون یخچال قرار دهید، زیرا كاهش دما فعالیت آنزیم های پیاز و انتشار گاز را كاهش می دهد.تبيان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر