این عرضه نامطلوب علاوه بر آنکه موجب افزایش بار میکروبی محصول میتواند خصوصا در این فصل یکی از راههای اشاعه سریع ویروس آنفلوآنزا و سرماخوردگی در افراد شود.
این روزها فروش لوازم آرایشی غیراستاندارد و غیربهداشتی در بازار خردهفروشان بسیار به چشم میخورد. متقلبان این نوع محصولات به قدری حرفهای عمل میکنند که گاهی تشخیص محصولات تقلبی از غیرتقلبی دشوار شده و حتی کارشناسان و متخصصان این حرفه نیز قادر به درک آن نیستند.
ازهمه ناگوارتر آنکه اینگونه محصولات به دلیل غیرمجاز بودن اغلب توسط دستفروشان در خیابانهای آلوده یا مترو به صورت کاملا غیربهداشتی و نامطلوب عرضه میشوند.
لوازمی نظیر مداد، رژلب و ریمل که در تماس مستقیم با چشم و دهان هستند، اغلب بارها طی روز توسط مشتریانی با دستهای آلوده تست میشوند.
این عرضه نامطلوب علاوه بر آنکه موجب افزایش بار میکروبی محصول و ایجاد انواع حساسیتها در مصرفکننده میشود، میتواند خصوصا در این فصل یکی از راههای اشاعه سریع ویروس آنفلوآنزا و سرماخوردگی در افراد شود.
افزون بر آن که عرضه غیربهداشتی، منجر به انتقال بیماریها میشود، استفاده از مواد غیراستاندارد در اینگونه لوازم نیز میتواند برای سلامت انسان مخاطرهآمیز باشد. برای نمونه رژلبها موادی هستند که با داخل دهان ارتباط مستقیم دارند.
این مواد اگر غیراستاندارد باشند، میتوانند حاوی مقدار زیادی سرب باشند که در اثر مصرف زیاد و ترکیب آن با بزاق دهان، منجر به کمخونی و اثرات سوء در استخوانها گشته و حتی تاثیر در هوش جنین مادرانی که از این مواد استفاده میکنند، میگذارد. همچنین سرب داخل رژلب، میتواند ماندگاری رنگی رژ را طولانیتر کرده و موجب باقی ماندن پارافین و رنگهای زیبنده و براق روی لب شود.
علاوه بر رژلب، خط چشم یا سرمه نیز از جمله موادی هستند که با چشمها ارتباط مستقیم دارند. مواد اینگونه لوازم نیز اگر نامرغوب باشد، علائمی نظیر قرمزی، خارش، ریزش اشک، ضخیم شدن لبه پلک و پوستهپوسته شدن پوست سطح پلک را در مصرفکننده ایجاد میکنند. این حساسیت معمولا تا ۲ ماه طول میکشد و جهت درمان باید با تجویز پزشک از داروهای ضدحساسیت استفاده شود.
در میان مواد آرایشی چشم، سرمههایی که دستساز، خانگی و غیراستاندارد هستند، وجود دارند. این مواد نیز حاوی مقدار زیادی فلز سرب هستند که میتوانند از طریق چشم جذب نسوج و پروتئینهای بدن شده و بیشترین اثر سمی خود را بر مغز و اعصاب وارد کنند.
از سوی دیگر سرمه به دلیل مواد تشکیلدهنده خاص میتواند براحتی به میکروبها آلوده گشته و در نهایت منجر به بروز عفونتهای چشمی شود. لذا توصیه میکنیم از کشیدن مواد یا سرمه به داخل چشمها خودداری کنید و محصولات آرایشی خود را از نمایندگیهای مجاز شرکتهای معتبر که تاییدشده از سوی وزارت بهداشت هستند، تهیه نمایید.
توجه: امروزه فناوری نانو به طور فزایندهای به صنعت آرایشی و بهداشتی راه پیدا کرده است. نانوذرات موادی بسیار کوچک هستند که اندازه آنها کمتر از یکهزارم پهنای موی انسان است. استفاده از آنها در لوازم آرایشی به این معناست که فقط روی پوست نمانده و قدرت اثر، نفوذ و جذابیت بیشتری داشته باشند.
بررسیها نشان داده است این ذرات ماهیت شیمیایی داشته و بسیار فعال و واکنشدهنده هستند و میتوانند تدریجا در بافتهای بدن تجمع یافته و بعدها اثرات سمی خود را بروز دهند. لذا از مصرف زیاد این محصولات اجتناب کنید.
بروز بیماریهای گوارشی
از سوی دیگر، یک متخصص بیماریهای گوارش گفت: استفاده از مواد آرایشی نامرغوب و غیراستاندارد به دلیل وجود سرب و جیوه در ترکیبات آنها، باعث ایجاد عوارضی مانند بیماریهای گوارشی و اسهال میشود.
دکتر مهران بهبهانیان اظهار کرد: مواد آرایشی مانند رژ لب که در حین غذاخوردن وارد بدن میشوند در صورت داشتن فلزات سنگین و مواد نامرغوب گیاهی، عوارض ناشناختهای در بدن ایجاد خواهند کرد.
این متخصص گوارش خاطرنشان کرد: یکی از معضلات بازار لوازم آرایشی، نبود نمایندگان مارکهای معتبر این مواد است. در نتیجه نرخ های تعیین شده برای این مواد بسیار متفاوت است. علاوه برآن از سوی مسوولان بر بازار ورود و فروش لوازم آرایشی در کشور نظارت مستمر نمیشود.
بهبهانیان گفت: مشکل اصلی از آنجاست که سعی میشود در زمینه مشکلات بازار لوازم آرایشی ، صورت مساله پاک شود. ازسویی نمیخواهیم تجارتی با نام لوازم آرایشی در ایران داشته باشیم و از سوی دیگر بر نحوه ورود و مصرف این مواد نظارت سیستماتیک نمیشود. در نتیجه نمیتوانیم عوارض پیش آمده در مصرفکنندگان مواد آرایشی نامرغوب را بررسی کنیم.
وی همچنین تاکید کرد: به هنگام مصرف مواد آرایشی حتما باید دقت شود این مواد حداقل یکی از استانداردهای اروپا یا آمریکا را داشته باشند.
این متخصص گوارش گفت: مصرف هرمادهای که این تاییدیه را نداشته باشد، توصیهنمیشود.
منبع-ساوه پورتال