با شروع فصل پاييز سرماخوردگي همچون يك اپيدمي گروههاي سني مختلف را در برمي گيرد.
اين روزها اغلب افراد از گلودرد ، ريزش آب بيني و سرفه و عطسه شديد شكايت دارند كه بسياري ازاين افراد علت اين علايم را سرماخوردگي اعلام ميكنند.
تاكنون بيش از ۲۰۰نوع ويروس شناخته شده است كه به دستگاه تنفسي فوقاني اثر ميگذارند و باعث سرماخوردگي ميشوند.
در اغلب موارد سرماخوردگيها خفيف هستند و به طور معمول براي حدود يك هفته باقي ميمانند.
علايم سرماخوردگي به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ويروس به بدن ظاهر ميشود.
گلودرد، گرفتگي و يا ريزش آب بيني، سرفه، عطسه ، درد قسمتهاي دست و پاست. خستگي، ريزش آب از چشمها و مشكلات خوابيدن از جمله علايم سرماخوردگي است.
در صورتي كه اين علايم، بيش از يك هفته باقي بمانند و با سردرد شديد، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نيز همراه باشد احتمال اين كه بيماري به علت ويروس آنفلوانزا باشد بيشتر است.
بايد توجه كرد كه در موارد عفونتهاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني، علت بيماري را نميتوان برطرف كرد و فقط درمان علايم امكان پذير است.
به هنگام سرماخوردگي استراحت زياد، مصرف فراوان مايعات و قرقره كردن آب نمك ولرم به بهبود علايم كمك ميكند.
مصرف قرصهاي مسكن به رفع سردرد و كاهش تب كمك ميكنند. تنها در مواردي كه به دنبال عفونت ويروسي، عفونت باكتريايي نيز بروز ميكند، آنتيبيوتيكها مفيد واقع ميشوند.
بايد در مورد كودكان، سالمندان، زنان باردار و افرادي كه دچارمشكلاتي ازقبيل ديابت و بيماريهاي كليوي هستند بيشتر دقت كرد.
گاهي اوقات، براي گروه سالمندان (در خطر) به منظور پيشگيري از ابتلا به عفونت، استفاده از واكسن توصيه ميشود.
دكتر" ليلا آزادبخت " متخصص تغذيه و محقق مركز تحقيقات غدد درون ريز دانشگاه علومپزشكي شهيد بهشتي براين باور است كه تغذيه سالم علاج و عامل جلوگيريكننده از ابتلاي افراد به سرماخوردگي است.
وي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا تاكيد كرد : براي اين كه سيستم ايمني بدن به بهترين نحو به وظيفهاش كه مبارزه عليه ويروسهاي سرماخوردگي و آنفلوانزا است، عمل كند بايد مواد مغذي حياتي را دريافت كند.
اين متخصص يادآور شد : مصرف پرتقال، انواع توت، فلفل دلمهاي، توت فرنگي، سيب زميني و سبزيجات برگ سبز از قبيل انواع كلم،دريافت زياد و منظم ويتامين ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگي كمك ميكند.
آزادبخت با بيان اين كه غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذايي خوبي براي ويتامينهاي گروه ب هستند، افزود : عدم مصرف اين مواد در بدن سبب بروز عفونتهاي مكرر دستگاه تنفسي فوقاني ميشود.
به گفته وي مصرف سير كه داراي آهن و روي است، سبب تقويت سيستم ايمني و كمك به كاهش خطر عفونتهاي ويروسي ميشود.
اين متخصص تغذيه به افرادي كه زياد دچار سرماخوردگي ميشوند، توصيه كرد: ماهي قباد، قزلآلا ، ماهيهاي روغني ،دانه كدو حلوايي و روغن شاهدانه كه غني از اسيدهاي چرب امگا ۳هستند، مصرف كنند.
آزادبخت افزود: همچنين دانه كنجد، تخمه كدو حلوايي و آفتابگردان منابع غني اسيدهاي چرب امگا ۶هستند و اين اسيدهاي چرب در مبارزه عليه عفونتهاي سرماخوردگي به سلولهاي دستگاه تنفسي كمك ميكنند.
وي با اشاره به اين كه عفونتهاي مكرر تنفسي با كاهش ذخاير ويتامين آ همراه است، خاطرنشان كرد : مصرف جگر، كره و تخممرغ كه سرشار از منابع ويتامين آ هستند و هويج،انبه، سيبزميني، زردآلو، كدو حلوايي و سبزيجات سبز تيره نيز تامينكننده بتاكاروتن هستند كه در بدن به ويتامين آ تبديل ميشوند.
آزادبخت در مورد اين كه در زمان سرماخوردگي بايد از مصرف چه غذاهايي خودداري كرد، گفت: غذاهاي آماده بستهبندي شده و كنسروهااز لحاظ ويتامينها و مواد معدني فقير هستند، بنابراين به جاي مصرف اين نوع غذاها بهتر است از انواع ميوه و سبزيجات تازه، گوشت، ماهي، غلات، مغزها و دانهها استفاده شود.
وي يادآور شد: استفاده از بخور براي رفع گرفتگي بيني كمك ميكند و براي اين كار، به مدت ۱۰دقيقه سر را بر روي بخارات يك ظرف آب در حال جوشيدن بگيريد.
اين متخصص توصيه كرد بهتر است دستمال يا حولهاي را روي سر بگذاريد واين عمل را سه بار در روز تكرار كرد. همچنين ميتوان مقداري روغن "منتول" يا "اوكاليپتوس "به آب در حال تبخير اضافه كرد تا موجب تسهيل عمل تنفس شود
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر