خرما میوه درخت نخل و مناطق گرمسیری كه در ایام ماه مبارك رمضان یكی از مهمترین مواد تغذیهای در سفرههای افطاری و سحری مسلمانان است كه فواید و استفادههای بسیاری دارد. میوه خرما بسیار انرژیزاست كه در رژیمهای غذایی سالم جایگاه مهمی دارد. نام آن ۴۲ بار در قرآن آمده است.
اين ميوه پرخاصيت براي مردم شكورهاي راوپايي و آمريكايي تا حدي ناآشنا است و آنرا فقط دركيك و شيريني مصرف مي كنند ولي در خاورميانه و مخصوصا در كشورهاي عربي بعنوان يك غذاي اصلي بكار مي رود .
يهوديان معتقدند درخت خرما در فلسطين و يا اسرائيل امروزي بفراواني وجود داشته است بطوريكه در ناحيه بين درياي گاليله و درياي مدره جنگل بزرگي از درخت خرما بوده است .
مسلمانان معتقدند كه حضرت محمد (ص) اين درخت را خلق كرده اند . در ديانت مسيح ، برگ درخت خرما سنبل و نشانه شهادت و روح شهدائي است كه در راه ديانت حضرت مسيح جان باخته اند .
از شیره این میوه نیز به عنوان یكی از مواد تشكیلدهنده كلوچه و نانهای شیرینی استفاده میشود.خرما حاوی شكر و فیبر است كه هم برای انسان استفاده مناسبی دارد. میزان چربی موجود در این میوه اندك و قابل اغماض است.
خرما حاوی فیبرهایی از جمله پلی ساكاریدها شامل سلوله و پكسین و نیز پروتئینهای نامحلول است. دستگاه گوارش بدن اغلب توانایی متابولیسم فیبر را ندارد. در خرمای رسیده ساكارز به یك قند قابل تبدیل، تغییر مییابد كه تركیبی از گلوكز و فروكتوز است.
خرما حاوی فیبر سالم، ۷ ویتامین و ۱۱ ماده معذی است كه به عنوان یك مكمل مهم غذایی به ویژه از سوی صحرانشینها شناخته شده و مصرف میشود.
کاربرد و اهمیت اقتصادی گیاهان تیره خرما
نخلها نقش مهمی در اقتصاد ضعیف مردم مناطق استوایی دارند و از نظر تامین غذا و صنایع محلی حائز اهمیت فراوان هستند. میوه نخل یا خرما در الجزایر ، مصر ، ایران و برخی از کشورهای عربی خوراکی است. از چوب و برگ نخلها در صنعت استفاده زیادی میشود.
از شیره عدهای از نخلها مانند رافیا در تهیه نوشیدنیها استفاده میشود. در آمریکای گرمسیری از آلبومن دانههای گونای نخل به نام فیت الفاس ماکروکارپا به عنوان عاج گیاهی استفاده میکنند.
تركيبات شيميايي
خرما داراي 25 درصد ساكاروز ، 50درصد گلوكز ، و مواد آلبومينوئيدي ، پكتين و آب مي باشد . بعلاوه داراي ويتامينهاي مختلف منجمله ويتامين A,B,C,E و مقدري املاح معدني مي باشد .
خواص داروئی
درخت خرما خواص بیشماری دارد و می توان گفت که از تمام قسمتهای این درخت می توان استفاده کرد و یک ضرب المثل عربی می گوید که خواص درخت خرما باندازه روزهای سال است.از برگ و شاخه درخت خرما سبد و فرش تهیه می کنند .
از هسته آن نان و از میوه خرما شراب و عسل . همانطور که می دانیم خرما تنها میوه ایست که در صحرا وجود دارد و طبیعت این درخت را به مردم صحرا داده است که تمام احتیاجات خود را از آنر فع می کنند .
مردم صحرا هسته درخت خرما را در کرده و از آن نان می پزند یا در این هسته را بو داده و از آن بعنوان قهوه استفاده می کنند زیرا دم کرده آن بسیار مطبوع است و یا حتی این در را در آب برای چند روز خیس کرده و بعنوان غذای مقوی به شترهای خود می دهند و معتقدند که این غذا از گندم و جو مقوی تر است .
اعراب از قدیم اعتقاد داشتند که خرما انرژی خورشید را گرفته و در خود ذخیره می کنند و این انرژی با خوردن خرما به بدن آنها منتقل می شود . اعراب از خرمای کال نیز استفاده می کنند و معتقدند که اثرات درمانی بسیاری درد منجمله خرمای سبز تقویت کننده اعمال جنسی و انرژی زا یم باشد . حتی هسته خرمای سبز را نیز دم کرده و پمادی از آن تهیه می کنند که برای زخمهای آلات تناسلی بکار می رود .
مضرات
مواظب باشید در خوردن آن افراط نکنید زیرا دارای
قند زیادی است . در این صورت آنهایی که
لوز المعده حساس دارند و یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند.
با استفاده از مطالبی که تا به حال برای شما نوشتم هر روز صبح یک لیوان شیر به همراه چند حبه خرما صبحانه ای مقوی و با انرژی را خواهید داشت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر